Parovi u Republici Srpskoj koji se bore protiv steriliteta uskoro će imati pravo i na treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje, jer Vlada RS rebalansom budžeta za ovu godinu, ili najkasnije u budžetu za iduću godinu planira novac za tu namjenu.

Ova vijest obradovala je mnoge koji već godinama nastoje ostvariti potomstvo, a kojima je vantjelesna oplodnja jedina nada.

– Suprug i ja već tri godine pokušavamo dobiti bebu. Prvi pokušaj vantjelesne oplodnje nam nažalost nije uspio i sada se pripremamo za drugi. Neko ko nije bio u ovoj situaciji ne zna koliko je važno za sve koji vode ove bitke, da i treći pokušaj vantjelesne oplodnje bude besplatan – rekla je jedna Banjalučanka, koja nije željela da joj navodimo ime.

U Srpskoj je od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 800 beba. Vlada RS usvojila je juče informaciju o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne oplodnje u prošloj godini, u kojoj se navodi da je, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, lani odobreno 519 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, tačnije, 352 za prvi i 167 za drugi pokušaj.

– Troškovi za ove namjene lani su iznosili 2,45 miliona, a refundacije 266.804 KM – saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću RS.

U prošloj godini lokalne zajednice u RS primile su 143 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, od čega su odobrile 117 zahtjeva. Najveći broj zahtjeva imale su Banjaluka, Bijeljina i Prijedor. Troškove postupaka vantjelesne oplodnje u ovoj godini finansiraće 55 lokalnih zajednica, što je za 51 odsto više nego lani.

Postupak vantjelesne oplodnje sada je omogućen jedino u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medico’s” u Banjaluci, a jedna procedura košta oko 5.500 maraka.

– U slučaju da se postupak ne može obaviti u toj ustanovi, snosimo troškove zahvata i koji se rade izvan RS – kažu u Fondu zdravstva RS i pojašnjavaju da zahtjev za prvi i drugi pokušaj vantjelesne oplodnje mogu podnijeti svi parovi kojima je ta procedura jedina mogućnost začeća, a uslov za odobrenje je dokazan sterilitet.

Glas Srpske